Δράσεις

Μάρτης 2021

Συνεπιμέλεια, ή αλλιώς πώς να κλειστούμε σπίτια μας μία και καλή

Τα έχουμε πάρει στο κρανίο. Δεν φτάνει που μας έχουν κλείσει μέσα με μια στρατιά χιλιάδων χαφιέδων να μας επιτηρεί. Δε φτάνει που τολμά να μας συνετίζει ο κάθε τυχάρπαστος για το αν φοράμε τη μάσκα. Δε φτάνει που το σπίτι μας έχει μετατραπεί σε ένα μικρό εργοστάσιο. Και από κει που πηγαίναμε στο πάρκο για να ηρεμούμε και να χαμουρευόμαστε, τώρα έχουμε καταλήξει να πηγαίνουμε για προαυλισμό και για αέναη καθημερινή δραστηριότητα με τα παιδιά μας… 
Σαν να μην μας έφταναν λοιπόν όλα αυτά… έχουμε και τους “ενεργούς μπαμπάδες” να διεκδικούν να μας κάνουν κουμάντο μετά το διαζύγιο! Αυτοί που ποτέ δεν κατάφεραν να κοιμίζουν το παιδί τους, αυτοί που ποτέ δεν ένιωσαν τι ανάγκες έχει το παιδί τους όταν αρρωσταίνει, αυτοί που άφησαν εμάς να πλένουμε όλα τα ρούχα για χρόνια με τη δικαιολογία της δουλειάς τους. Όλοι αυτοί έχουν και μούτρα να μιλάνε για ισότητα των φύλων και νοιάξιμο για τον “ευαίσθητο ψυχισμό” του παιδιού! Η εκστρατεία για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια που έχει ξεσηκώσει τους έλληνες πατεράδες είναι ένα μεγάλο πλυντήριο για την χρόνια απουσία τους από την εργασία που (όλη η κοινωνία ξέρει) ότι κάνουμε εμείς οι γυναίκες. Και είναι τζαμπατσιλίκι με την υποστήριξη του κράτους, που θέλει να μπει στις σχέσεις μας και να μας βάλει εμπόδια να φύγουμε από την πυρηνική οικογένεια. Κουμάντο στις σχέσεις μας θα κάνουμε εμείς και όχι το κράτος και ο κάθε σεξιστής!
 
Για να ξεθυμάνουμε λιγάκι ξεχυθήκαμε βράδυ σε κεντρικά σημεία της Αθήνας όπου οι “ενεργοί μπαμπάδες” είχαν πληρώσει για να διαφημιστούν και τους χαλάσαμε τη δουλειά. Φυσικά, αγοράσαμε τα χαρτοπανό και τις μπογιές με τα λεφτά της διατροφής.

Δεκέμβριος 2020

Εμείς δεν θα γίνουμε….

              Ούτε της Κεραμέως Γραμματείς 

                                     Ούτε του Χαρδαλιά Ρουφιάνες 

Το τελευταίο εννιάμηνο το κράτος παρέα με τους γιατρούς, κάθε λογιών “ειδικούς, τους μπάτσους και τα μήντια μας απευθύνονται καθημερινά ανακοινώνοντάς μας μια σειρά νεών απαγορεύσεων, νέων μέτρων και συστάσεων. Ενώ οι εντολές πέφτουν με το κιλό και η γνώμη για “το τι μας συμβαίνει” είναι μια (αυτή του κράτους φυσικά!), εμείς συνεχίσαμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα…να βρισκόμαστε και να συζητάμε με τις φίλες και τους φίλους μας, σχηματίζοντας μια κοινή εμπειρία και γνώμη για το τι σκατά μας συμβαίνει.

Στα μέσα του Δεκέμβρη μοιράσαμε χέρι με χέρι σε πλατείες και παιδικές χαρές της Αθήνας την παρακάτω προκήρυξη. Μέσα στις γραμμές αυτές υποστηρίξαμε ότι αυτό που ζούμε τόσους μήνες καμία σχέση δεν έχει με την υγείας μας. Ότι, τα μέτρα για την διαχείριση της “πανδημίας” δεν είναι παρά μέτρα για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, που μας συντροφεύει πάνω από μια δεκαετία. Ότι εν τέλη, τα μέτρα έχουν στο επίκεντρό τους την εργασία, την ορατή και την αόρατη, και στο επίκεντρο αυτών μπορεί καμιά να δει τις γυναίκες της εργατικής τάξης να επιβαρύνονται με ακόμα περισσότερο, μέσα και έξω από το σπίτι.

Για να δεις την προκήρυξη πάτα εδώ 

Ιούνιος 2018: Παρέμβαση στα γυναικολογικά νοσοκομεία “Αλεξάνδρα” και “Έλενα”

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΑΣ ΒΡΩΜΑΕΙ ΣΕΞΙΣΜΟ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΜΟ, ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΖΗΤΑΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ! 

Στις 4 και 5 Ιουνίου του 2018, περίπου 50 γυναίκες κάναμε παρέμβαση στα γυναικολογικά νοσοκομεία “Αλεξάνδρα” και “Έλενα”. Διαδηλώσαμε, μοιράσαμε κείμενα, μιλήσαμε με άλλες γυναίκες, προσβάλαμε την αυθεντία των γιατρών και ενοχλήσαμε τα τσιράκια τους.

Όλες εμείς που μαζευτήκαμε στην παρέμβαση αυτή, είμαστε γυναίκες που επισκεπτόμαστε στις δημόσιες δομές για να εξεταστούμε, να γεννήσουμε, να φροντίσουμε την υγεία μας. Όμως όταν πηγαίνουμε στα νοσοκομεία “Αλεξάνδρα” και “Έλενα, καθόλου δεν συμβαίνει αυτό! Αντίθετα, γινόμαστε αυτές τις οποίες δεν ενημερώνουν ποτέ οι γιατροί. Αυτές στις οποίες φωνάζουν εάν κάνουμε μια ερώτηση, γιατί αυτοί «ξέρουν καλύτερα τι είναι το σωστό για εμάς». Αυτές στις οποίες επιβάλλονται οι καισαρικές και η περινεοτομή χωρίς καμία εξήγηση ή ρητή συναίνεση. Είμαστε αυτές που πρέπει να υποστούμε λογίδρια και αναμονές πριν κάνουμε έκτρωση, με αποτέλεσμα να μας σπρώχνουν στους ιδιώτες γιατρούς. Αυτές που δε μας αφήνουν να γεννήσουμε με το ρυθμό μας και μας προγραμματίζουν τον ερχομό του παιδιού μας. Είμαστε αυτές που έχουμε υποστεί σεξουαλική παρενόχληση μέσα στο γυναικολογικό ιατρείο. Αυτές που έχουμε ακούσει ρατσιστικά σχόλια επειδή δεν έχουμε χαρτιά ελληνικής ιθαγένειας ή φοράμε μαντίλα.

Θέλουμε οι γιατροί να ξέρουν ότι έχουμε τα μάτια και τα αυτιά μας δεκατέσσερα και ότι έχουμε συλλογική φωνή. Δεν είμαστε ανυποψίαστες, δεν είμαστε θύματα, είμαστε καχύποπτες γιατί ξέρουμε πολύ καλά με ποιους έχουμε να κάνουμε.

Γι’ αυτό καλύτερα είναι να δείχνουν σεβασμό!

Αφίσα που κολλήθηκε λίγες μέρες μετά από τις παρεμβάσεις

AFISA_nosokomeia-page-001

Προκηρύξεις που μοιράστηκαν στις παρεμβάσεις

paremvasi_elena_alexandra
Προκήρυξη (κάνε κλικ στην εικόνα για να δεις pdf)

paremvasi_elena_alexandra_eng


Απρίλιος 2017: Παρέμβαση και μοίρασμα προκήρυξης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Στις αρχές του περασμένου Μάρτη μάθαμε ότι το «Εργαστήριο Σπουδών Φύλου» του Παντείου διοργάνωσε σεμινάριο με θέμα: «Ενδοοικογενειακή βία και κρίση στις μετανάστριες». Ο τίτλος και μόνο αρκεί για να καταλάβουμε ότι η επιλογή των οικογενειών των μεταναστριών ως αντικείμενο μελέτης καθόλου αθώα δεν είναι. Γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο στις αρχές του Απρίλη πήγαμε στο Πάντειο, μοιράσαμε την παρακάτω προκήρυξη, κολλήσαμε αφίσα που μιλά για το ίδιο ζήτημα, βγάλαμε τραπεζάκι με το υλικό της ομάδας, βρεθήκαμε και μιλήσαμε με φίλες, φοιτητές και περαστικές.

panteios-afisa
Τα Gender Studies του Παντείου για ποιους κάνουν μελέτες?- Αφίσα που κολλήθηκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Απρίλιος 2017
panteios-prok-page-001
Προκήρυξη: Τα Gender Studies του Παντείου για ποιους κάνουν μελέτες? Για το pdf κάνε κλικ στην εικόνα


Δεκέμβρης 2016: Παρέμβαση στο ΤΕΙ Μαιευτικής ή ΤΕΙ Μισογυνισμού

Τον Δεκέμβρη του 2016 πραγματοποιήσαμε μια παρέμβαση στο ΤΕΙ Αθήνας με αφορμή τα λεγόμενα συγκεκριμένων καθηγητών της Σχολής Μαιευτικής που παίρνουν θέση κατά των δικαιωμάτων των γυναικών: στην έκτρωση, στην ελεύθερη επιλογή σεξουαλικών συντρόφων, ντυσίματος και συμπεριφοράς στο δημόσιο χώρο. Με την βοήθεια συντροφισσών μοιράσαμε την προκήρυξη, φωνάξαμε συνθήματα και γράψαμε με σπρέι “έξω οι μισογύνηδες από το ΤΕΙ-Μαιευτικής”.

file-page1