Βιβλία – Μπροσούρες

Το σώμα μας πεδίο μάχης

Φεμινιστικές θέσεις ενάντια στην ιατρική εξουσία

COVER_TOSOMAMAS_35X50
Το σώμα μας είναι πεδίο μάχης γιατί πάνω του χτίζονται σχέσεις εξουσίας και εκμετάλλευσης εναντίον μας. Ταυτόχρονα, το σώμα μας είναι πεδίο μάχης γιατί μαζί με
τις πειθαρχήσεις που μας επιβάλλονται, οικοδομούνται και οι καθημερινές αρνήσεις μας. Ξεκινήσαμε εξιστορώντας η μία στην άλλη τις βίαιες εμπειρίες που μας προσέφερε απλόχερα η ιατρική επιστήμη. Συνεχίσαμε βρίσκοντας το νήμα που ενώνει τις κοινές μας εμπειρίες
με τις κρατικές ταξικές πολιτικές. Δημιουργήσαμε έτσι συλλογικά εργαλεία κατανόησης των ιατρικών λόγων και πρακτικών που επηρεάζουν κάθε πτυχή της ζωής μας. Οι γνώμες που καταθέτουμε σε αυτή την έκδοση είναι πολιτικές. Εκκινούν από την πεποίθηση ότι το
μονοπώλιο που κατέχει η ιατρική επιστήμη στη γνώση για το γυναικείο σώμα εδραιώθηκε μέσα από μια έμφυλα-φυλετικά-ταξικά εμπόλεμη ιστορική διαδικασία. Και αποτελούν μια συλλογική προσπάθεια συγκρότησης ενός σώματος γνώσης από τα κάτω, ενάντια στην εξουσία της ιατρικής αυθεντίας. Η έκδοση περιέχει τις πέντε εισηγήσεις των συζητήσεων που διοργάνωσε η ομάδα Μιγάδα από το 2015 μέχρι το 2017 με θέμα τον ιατρικό σεξισμό, και δύο επίμετρα που καταπιάνονται με την ιστορία των εκτρώσεων μετά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο και με τον έμφυλο καταμερισμό εργασίας στα νοσοκομεία.

Μάγισσες, μαίες, νοσοκόμες,

η αποσιωπημένη ιστορία των θεραπευτριών

των Barbara Ehrenreich και Deirdre English

μάγισσες030

Το Μάγισσες, μαίες, νοσοκόμες εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1973 στις ΗΠΑ, εν μέσω ενός δυναμικού φεμινιστικού κινήματος. Οι γνώμες που εκφράζουν οι Barbara Ehrenreich και Deirdre English είναι κινηματικές και παράχθηκαν από τις γυναίκες που οργανώθηκαν σε δεκάδες ομάδες αυτοσυνείδησης, σε πανεπιστήμια και γειτονιές, βάζοντας στο στόχαστρο την ανδροκρατούμενη ιατρική και τις πολιτικές του κράτους για τον έλεγχο και την πειθάρχηση της εργατικής τάξης μέσω των γυναικείων σωμάτων.

Οι δύο φεμινίστριες συγγραφείς εξετάζουν δύο σημαντικές, αλλά ξεχωριστές φάσεις της κατάληψης της εξουσίας στον τομέα της υγείας από τους άντρες: την καταστολή των μαγισσών στη μεσαιωνική Ευρώπη και την ανάδυση του ιατρικού επαγγέλματος στην Αμερική τον 19ο αιώνα. Υποστηρίζουν ότι η ιατρική, όπως την ξέρουμε σήμερα, αντικατέστησε με βίαιο τρόπο και οδήγησε στην εξαφάνιση την παράδοση της γυναικείας λαϊκής θεραπευτικής, η οποία περιλάμβανε τόσο τη μαιευτική όσο και μια σειρά από άλλες θεραπευτικές γνώσεις και δεξιότητες, ενώ παράλληλα απέκλεισε τις γυναίκες από την ιατρική εκπαίδευση. Αποδεικνύουν ότι κατά τη μακρόχρονη μετάβαση στον καπιταλισμό δολοφονήθηκαν, λοιδορήθηκαν και παρανομοποιήθηκαν χιλιάδες θεραπεύτριες και μαίες, με αποτέλεσμα την εξάλειψη της γνώσης που είχαν οι γυναίκες για τα σώματά τους και την αναπαραγωγή.


Ο νέος νόμος για το βιασμό, η πιο σύντομη “ιστορική νίκη του γυναικείου κινήματος” στα χρονικά και γιατί εμείς  δεν νιώθουμε νικήτριες! 

(ένθετο μπροσουράκι στο τεύχος του περιοδικού #24)

SINENAISI_ENTHETO_DIORTHOMENO-page-001


Η μικρή ιστορία των φεμινιστικών κλινικών στο Σικάγο

(ένθετο στο 22ο τεύχος του περιοδικού)

Εξώφυλλο Κλινικές

_______________________________________________________________________________

Επανέκδοση της μπροσούρας:

“Η δύναμη των γυναικών και η κοινωνική ανατροπή” 

exoffyllo-DALLACOSTA-page-001
Η δύναμη των γυναικών και η κοινωνική ανατροπή,  Αρχείο 71, Μιγάδα, Άνοιξη 2018

complaintdisorders-covernew-gia-web
Παθήσεις & Διαταραχές- Φύλο,Ιατρική και Ασθένεια, έκδοση από το ΤΕΦΛΟΝ και το Αρχείο 71, Χειμώνας 2016
eksofylo_pat
Οκτώ ποιήματα από την Pat Parker. Από το Τεφλόν και τη μιγάδα. Δίνεται μαζί με το 10ο τεύχος της μιγάδας, χειμώνας ’14 -’15.

exofyllodavis-3
Γυναίκες Φυλή και Τάξη, της Angela Davis. Eκδόθηκε από τη μιγάδα με την υποστήριξη του Αρχείου 71, Σεπτέμβριος 2014. Κυκλοφορεί σε βιβλιοπωλεία των Εξαρχείων και σε αυτοδιαχειριζόμενους χώρους της Αθήνας και άλλων πόλεων.

birdwatching
Τρόποι με τους οποίους μπορούμε να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε καλύτερα το αιδοίο μας και τις λειτουργίες του έμμηνου κύκλου, μέσω της αυτοεξέτασης. 3η έκδοση και επανεκτύπωση ως ένθετο στο περιοδικό Μιγάδα, τεύχος 8, άνοιξη ’14. Κλικ στην εικόνα για το αρχείο σε pdf.

otitheleiopelatis
Ό,τι θ’ελει ο πελάτης (η εκμετάλλευση των γυναικών στη νέα εγκληματική οικονομία των υπηρεσιών αναπαραγωγής). Απρίλιος 2011. Κλικ στην εικόνα για το αρχείο σε pdf.

fylloftero
Φύ(λ)λο και φτερό (μια πρώτη περιήγηση στις νέες πειθαρχήσεις) – χειμώνας ’09, καλοκαίρι ’10. Κλικ στην εικόνα για το αρχείο σε pdf.banner_graphic