Βιβλία – Μπροσούρες

Νέα έκδοση:

Μάγισσες, μαίες, νοσοκόμες,

η αποσιωπημένη ιστορία των θεραπευτριών

των Barbara Ehrenreich και Deirdre English

μάγισσες030

Το Μάγισσες, μαίες, νοσοκόμες εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1973 στις ΗΠΑ, εν μέσω ενός δυναμικού φεμινιστικού κινήματος. Οι γνώμες που εκφράζουν οι Barbara Ehrenreich και Deirdre English είναι κινηματικές και παράχθηκαν από τις γυναίκες που οργανώθηκαν σε δεκάδες ομάδες αυτοσυνείδησης, σε πανεπιστήμια και γειτονιές, βάζοντας στο στόχαστρο την ανδροκρατούμενη ιατρική και τις πολιτικές του κράτους για τον έλεγχο και την πειθάρχηση της εργατικής τάξης μέσω των γυναικείων σωμάτων.

Οι δύο φεμινίστριες συγγραφείς εξετάζουν δύο σημαντικές, αλλά ξεχωριστές φάσεις της κατάληψης της εξουσίας στον τομέα της υγείας από τους άντρες: την καταστολή των μαγισσών στη μεσαιωνική Ευρώπη και την ανάδυση του ιατρικού επαγγέλματος στην Αμερική τον 19ο αιώνα. Υποστηρίζουν ότι η ιατρική, όπως την ξέρουμε σήμερα, αντικατέστησε με βίαιο τρόπο και οδήγησε στην εξαφάνιση την παράδοση της γυναικείας λαϊκής θεραπευτικής, η οποία περιλάμβανε τόσο τη μαιευτική όσο και μια σειρά από άλλες θεραπευτικές γνώσεις και δεξιότητες, ενώ παράλληλα απέκλεισε τις γυναίκες από την ιατρική εκπαίδευση. Αποδεικνύουν ότι κατά τη μακρόχρονη μετάβαση στον καπιταλισμό δολοφονήθηκαν, λοιδορήθηκαν και παρανομοποιήθηκαν χιλιάδες θεραπεύτριες και μαίες, με αποτέλεσμα την εξάλειψη της γνώσης που είχαν οι γυναίκες για τα σώματά τους και την αναπαραγωγή.

 

 

 

 


Η μικρή ιστορία των φεμινιστικών κλινικών στο Σικάγο

(ένθετο στο 22ο τεύχος του περιοδικού)

Εξώφυλλο Κλινικές

_______________________________________________________________________________

Επανέκδοση της μπροσούρας:

“Η δύναμη των γυναικών και η κοινωνική ανατροπή” 

exoffyllo-DALLACOSTA-page-001
Η δύναμη των γυναικών και η κοινωνική ανατροπή,  Αρχείο 71, Μιγάδα, Άνοιξη 2018

 

 


complaintdisorders-covernew-gia-web
Παθήσεις & Διαταραχές- Φύλο,Ιατρική και Ασθένεια, έκδοση από το ΤΕΦΛΟΝ και το Αρχείο 71, Χειμώνας 2016

 

eksofylo_pat
Οκτώ ποιήματα από την Pat Parker. Από το Τεφλόν και τη μιγάδα. Δίνεται μαζί με το 10ο τεύχος της μιγάδας, χειμώνας ’14 -’15.

exofyllodavis-3
Γυναίκες Φυλή και Τάξη, της Angela Davis. Eκδόθηκε από τη μιγάδα με την υποστήριξη του Αρχείου 71, Σεπτέμβριος 2014. Κυκλοφορεί σε βιβλιοπωλεία των Εξαρχείων και σε αυτοδιαχειριζόμενους χώρους της Αθήνας και άλλων πόλεων.

birdwatching
Τρόποι με τους οποίους μπορούμε να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε καλύτερα το αιδοίο μας και τις λειτουργίες του έμμηνου κύκλου, μέσω της αυτοεξέτασης. 3η έκδοση και επανεκτύπωση ως ένθετο στο περιοδικό Μιγάδα, τεύχος 8, άνοιξη ’14. Κλικ στην εικόνα για το αρχείο σε pdf.

 


otitheleiopelatis
Ό,τι θ’ελει ο πελάτης (η εκμετάλλευση των γυναικών στη νέα εγκληματική οικονομία των υπηρεσιών αναπαραγωγής). Απρίλιος 2011. Κλικ στην εικόνα για το αρχείο σε pdf.

fylloftero
Φύ(λ)λο και φτερό (μια πρώτη περιήγηση στις νέες πειθαρχήσεις) – χειμώνας ’09, καλοκαίρι ’10. Κλικ στην εικόνα για το αρχείο σε pdf.

  

banner_graphic